Om Prebens smörrebröd

Jag som driver Prebens smörrebröd är en glad och matintresserad dansk som heter Niels Andersen.  Jag verkar i Stockholm och i Gnesta i Sörmland.

Jag är uppvuxen i en krögarfamilj strax söder om Skagen, Danmark i en semesterort som heter Skiveren. Min mamma, Anne Marie var kökschef och pappa Lasse var den stora krögaren och entreprenören i familjen. De drev under många år ett flertal restauranger, kroer och hotell tillsammans. Härunder bilder från Skiveren Kro som på 70talet var ett populärt gästgiveri med restaurang och ”krostue” (krog).

Även min farmor och farfar var krögare. Alma och Andreas drev Hotel du Nord i Sindal på 70talet

Alma och Andreas Andersen samt hunden Molly, Hotel Du Nord, Danmark, cirka 1975

Skiveren Kro, Danmark, 1977

1977 – Jag tillsammans med mamma, pappa, min bror Anders och två anställda.

Hela familjen var delaktig i verksamheten och jag fick i tidig ålder hjälpa till i köket. Som liten pojke spenderade jag mycket tid med kockarna i restaurangköket där jag sög åt mig värdefull kunskap om matlagning, konsten att njuta och om livet i stort. Här såddes ett frö till mitt stora mat-och dryckesintresse.

Denna tid och miljö har inspirerat mig enormt och jag började redan själv laga mat när jag var 14 år. Sedan dess har intresset för mat och dryck bara ökat och jag har även på senare år sökt mig tillbaka till mina rötter. Och det är just i mina rötter som jag hittat inspirationen till att starta och driva Prebens smörrebröd.

Smörrebröden jag tillagar idag står för genuint hemmalagad mat, kvalitet i råvarorna, en känsla för detaljer (både i smak och presentation) och såklart för njutning.

Jag saltar, lufttorkar och röker eget kött enligt gammalt familjerecept och metod och mitt mål är att jag lite längre fram skall kunna erbjuda det till försäljning.

Det är min förhoppning att mina kunder ska få känna av och få ta del av den danska traditionella matkulturen samt att jag får sprida lite danskt hygge.

Niels ”Preben” Andersen

_________________

 

Prebens smörrebröd är ett registrerad varumärke under Lanewood AB. Vi innehar f-skattesedel.