Recept

På bilden presenteras Prebens lyxigaste smörrebröd ”Mästerkockens Stjerneskud” som skickade mig vidare i Sveriges Mästerkock 2019

Prebens Stjerneskud (2 portioner)

Ingredienser:

Smörstekt toastbröd
2 skivor rostbröd
Salt, peppar
50 g smör eller Milda margarin

Thousand Island dressingen
5 dl creme fraiche
4 matsked ketchup
2 matsked citronsaft
Salt och peppar

Grönsaker och pynt
2 stora fina salladsblad
4 skivor gurka
2 cherrytomater
2 dillkvistar
1 citron
1 bunt färsk grön sparris
1 glasburk vit sparris eller färsk om du hittar

Vitvins ångkokt rödspättafilé
4 rödspättafiléer
0,5 dl vitt vin
Salt och peppar

Stekt panerad rödspättafilé
2 rödspättafiléer
Ströbröd
1 ägg
Salt och peppar
50 g smör eller Milda margarin att steka i

Övrigt
2 skivor rökt lax (100 g förp)
2 handfull handskalade räkor (300 g)
2 tesked röd stenbitsrom
2 tesked svart stenbitsrom

1. Brödet: Börja med att hetta upp 50 g smör eller margarin i en stekpanna. Låt smöret brusa upp innan du lägger i brödet. Sänk värmen litegrann och stek brödet på båda sidorna tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg upp brödet på varsin tallrik.

2. Rödspättafilé – vitvins ångkokta. Sätt ugnen på 200 grader. Ta dina färska rödspättafiléer och rull ihop dem var för sig. Lägg dem i en ugnsfast form med låga kanter. Salta och peppra och häll sedan över det vita vinet. Ställ ugnsformen i ugnen i 10 min. Ta ut, ställ åt sidan och täck över med folie.

3. Rödspättafilé panerad: Knäck ägget i en djup tallrik och vispa ihop med en gaffel. Häll ströbröd på en platt tallrik.Salta och peppra fisken och vänd dem först i ägget och sedan i ströbrödet.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek rödspättafiléerna på bägge sidor tills de fått en fin gyllenbrun stekyta, ca. 10 min stektid. Låt ligga kvar i stekpannan tills det är dags att montera smörrebrödet.

4. Grön och vit sparris (färsk eller på burk). Ta fram och koka den färska sparrisen i 5-7 min i lättsaltat vatten. Annars häll ifrån vattnet på de som är i glasburk. Lägg åt sidan.

5. Rökt lax och handskalade räkor. Ta fram den rökta laxen och de handskalade räkorna

6. Thousand Island dressingen. Häll upp creme fraichen i en skål och tillsätt ketchup, citronsaft samt salta och peppra efter tycke och smak. Ställ åt sidan.

7. Montera ”Stjerneskuddet”
Lägg salladsbladet på det smörstekta toastbrödet.
Ta den stekta rödspättafiléen och lägg på brödet.
Ta härnäst de vitvins ångkokta rödspättafiléerna och lägg uppe på den stekta fisken.
Lägg sedan på den rökta laxen som du rullar ihop ovanpå.
Toppa sedan med räkorna, Thousand Island dressingen, 1 klick röd stenbitsrom, 1 klick svart stenbitsrom, 2 gröna sparris, 2 vita sparris, 2 skivor gurka, 1 körsbärstomat, 1 skiva citron samt slutligen en dillkvist på toppen

Prebens Pariserboeuf (2 portioner)

Ingredienser:

Biffarna:
2 x 200 g. biffar av nötfärs.
Salt & peppar
Smör eller olja att steka i

Smörstekt toastbröd:
2 skivor rostbröd
Salt, peppar
50 g smör eller Milda margarin

Tillbehör:
3 matskedar kapris
3 matskedar hackad gul lök
3 matskedar hackad rödbetor
3 tesked finriven färsk pepparrot
1 ägggula
Persilja till pynt

1.Biffen
Sätt ugnen på 180 grader.
Tillsätt 1 tesked fint salt till nötfärsen och forma biffarna som när du gör hamburgare. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna. Lägg på biffarna, peppra och stek 1 min på varje sida vid hög värme.
Lägg biffarna i en ugnsform och täck över med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i 12 minuter.

2.Tillbehören. Under tiden biffarna steks klart i ugnen hackar du rödbetorna, den gula löken samt river pepparroten. Lägg upp allt utom pepparroten i små högar bredvid varann på en tallrik.

3.Brödet: Börja med att hetta upp 50 g smör eller margarin i stekpannan som du stekte biffarna i(ger bra smak). Låt smöret brusa upp innan du lägger i brödet. Sänk värmen litegrann och stek brödet på båda sidorna tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg upp brödet på tallriken bredvid tillbehören.

4.Ägget. Ta ett ägg och knäcka på mitten. Sila bort äggvitan och lägg över äggulan i en ena halvan av äggskalet.

5.Montera Pariserboeuffen. Lägg pannbiffen på toastbrödet, toppa med pepparroten och lägg på äggulan och persilja som pynt.

Prebens rostbiff med hemlagad remoulade, rostad lök och Lasses ättiksgurka

Grillad rostbiff på danskt rågbröd med Prebens hemlagade remoulade, Prebens hemlagade rostad lök, färskriven pepparrot samt Lasses ättiksgurka

En mycket populär och välsmakande dansk klassiker! Här med god hemlagad remoulade och hemlagad rostad lök som inte alls är så speciellt svårt att tillaga själv. Ättiksgurkan är min far Lasses recept – superenkelt och gott. Allt i en skön förening!

2 portioner – 55 min

Ingredienser:

6 skivor grillad rostbiff tunt skuret (lägg lite pengar på en bra rostbiff från charken)

2 skivor danskt rågbröd

2 salladsblad (crispsallad eller gem hjärtsallad)

Smör till brödet

1 körsbärstomat

Färsk pepparrot finriven (ca 5 cm)

Krasse

Prebens hemlagade rostad lök (se recept nedan)

”Lasses hemlagade ättiksgurka” (se recept nedan)

Prebens hemlagade Remoulade (se recept nedan)

Gör så här

1. Börja med att göra Lasses ättiksgurka

2. Gör sedan Prebens hemlagade remoulade 

3. Gör därefter Prebens hemlagade rostad lök 

4. Skölj salladsbladen samt riv pepparroten

5. Bre smör på brödet och lägg på salladsbladet samt rostbiff

6. Lägg på remoulade, rostad lök, Lasses smörgåsgurka och den färskrivna pepparroten

7. Toppa med krasse och en halv körsbärstomat på varje.

Prebens hemlagade remoulade, 2 portioner 

(tidsåtgång: 20 min)

7 msk majonnäs

2 msk crème fraiche 32 % fett

1 msk hackad kapris

2 msk hackad smörgåsgurka (räfflade)

1 msk hackad gräslök

1/2 tsk currypulver

1/4 tsk gurkmeja

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk socker

Gör så här

1. Börja med att finhacka kapris, smörgåsgurka och gräslök. 

2. Blanda sedan majonnäsen med crème fraichen 

3. Vänd ner kapris, gräslök och smörgåsgurka i skålen med majonnäs/crème fraiche blandningen. 

4. Häll i currypulver, gurkmeja, salt, peppar och socker och rör om. 

5. Ställ in i kylen tills du skall använda den.

Prebens hemlagade rostad lök, 2 portioner

(tidsåtgång: 15 min)

1/2 gul lök

1 dl vetemjöl

Olja till fritering 

Salt

Gör så här

1. Dela löken på mitten och skiva tunna skivor av varje lökhalva.

2. Häll vetemjöl i en djup tallrik och vänd löken däri i omgångar. Lägg löken i ett durkslag och slå försiktigt mot kanten av vasken för att skaka av det mjöl som sitter löst på löken.

3. Häll olja i en stekpanna så att det går 1 cm upp till kanten av stekpannan. Hetta upp oljan och se till att fläkten är avstängd. Ha ett lock nära till hands ifall oljan börjar brinna

4. När oljan är tillräckligt varm (testa med lite lök och kolla om det sjuder) tar du en näve lök och stekar tills den har blivit gyllenbrun och börjar stelna. Rör om ofta i stekpannan och håll koll så att löken inte bränns. När löken är gyllenbrun tar du upp den och lägger i ditt durkslag med kökspapper i botten.

5. Fortsätt tills du är klar och avsluta med att strö salt på löken och blanda löken lite lätt med händerna så att saltet fördelar sig väl. Ställ åt sidan.

Lasses ättiksgurka, 6 portioner

(tidsåtgång: 10 min. Låt stå cirka 1 timme före servering. (Kan med fördel göras dagen innan)

1 gurka, färsk, tunt skivad

5-6 krm salt

4 msk ättika

2 dl vatten

4 msk socker

1 krm vitpeppar

3-4 msk persilja, hackad

Gör så här

Blanda ihop ättikslagen tillsammans med den hackade persiljan i en bunke. Tillsätt den tunt skivade gurkan, häll upp i en burk med lock och låt stå någon timme före servering.

Prebens hjemmelavede fiskefrikadeller m/egen remoulade, citron och nyklippt gräslök på danskt rågbröd

Prebens fiskefrikadeller (12 st): (tidsåtgång 30 min)

Stektid: 12 min.

500 g torskfilé 

1 gul lök (finthackat eller riven)

75 g vetemjöl

1 ägg

1-2 dl mjölk alt. havredryck

salt och vit peppar

smör till brödet och rapsolja till att steka i

Sådan gör du Prebens fiskefrikadeller:

1. Mal torskfilén med stavmix eller i foodprocessor. Rör ihop fiskfarsen med 1 tsk salt och tillsätt lök og mjöl. Rör ägget i och tillsätt mjölken lite åt gången. Krydda med peppar och låt gärna färsen vila i ½ timma i kylskåpet.

2. Rör färsen igenom och tillsätt ev. lite mera mjölk. Forma till frikadeller i handen och stek dom på en varm panna med olie i 5-6 min. på varje sida. Det är viktigt att de får en relativt hård stekyta innan de vänds första gången. Kan annars falla isär

Prebens hemlagade remoulade, 2 portioner (tidsåtgång: 20 min)

7 msk majonnäs

2 msk crème fraiche 32 % fett

1 msk hackad kapris

2 msk hackad smörgåsgurka (räfflade)

1 msk hackad gräslök

1/2 tsk currypulver

1/4 tsk gurkmeja

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk socker

Gör så här

1. Börja med att finhacka kapris, smörgåsgurka och gräslök. 

2. Blanda sedan majonnäsen med crème fraichen 

3. Vänd ner kapris, gräslök och smörgåsgurka i skålen med majonnäs/crème fraiche blandningen. 

4. Häll i currypulver, gurkmeja, salt, peppar och socker och rör om. 

5. Ställ in i kylen tills du skall använda den.

6. Montera smörrebrödet med 2 fiskefrikadeller på varje bröd

Tillbehör: remoulade, citron, salladsblad, tomat, nyklippt gräslök och danskt rågbröd