Vad är smörrebröd?

Smörrebröd (danska: smørrebrød) är lite av Danmarks nationalrätt. Det blev populärt i Köpenhamn på 1880-talet och spreds sedan över världen – främst tack vare vinhandlaren Oskar Davidsen som serverade 178 varianter smörrebröd.

Man kan enkelt beskriva det som en lyxigare variant av en smörgås som vanligtvis består av en skiva grovt råg/fullkornsbröd med en kombination av pålägg som kan varieras i det oändliga. Smörrebröden garneras ofta med salladsblad i botten, sedan huvudpåläggen och toppas med ex. tomat, gurka, lök, dill, citron, hackad gräslök, hackad lök, friterad lök osv.

Mängden pålägg är ofta ganska väl tilltagen och vissa typer av smörrebröd kan även utgöra huvudrätten i en måltid. Den äts med kniv och gaffel.

Dop, födelsedag, student, trädgårdsmingel – ett danskt smörrebröd är läckert att servera i alla sammanhang och smakar lika bra oavsett tid på dygnet.

Det fina med smörrebröd är att påläggsvariationen är oändlig och att de även blir goda gjorda på rester. Öppna kylskåpsdörren, se vad som finns hemma och låt fantasin flöda.

Vissa smörrebröd är så populära i Danmark att de fått egna namn, till exempel Sol over Gudhjem (rågbröd, rökt sill, gräslök eller lök samt en rå äggula), Dyrlægens natmad (rågbröd, leverpastej, saltrulle, lökringar och sås) samt Stjerneskud (franskbröd, sallad, tomatskivor, en stekt panerad rödspättafilé, eventuellt pocherat ägg, samt räkor och kaviar).

Öl och snaps är ett självklart val till smörrebröd.

Velbekomme! ??